Cursus ChatGPT 4 kleine AI robots op een-rij, elk achter een computerscherm

Introductie ChatGPT

Inleiding

Je hebt vast al het één en ander over de chatbot ChatGPT gehoord, want ChatGPT wordt steeds populairder. Maar wat is het precies? En wat kan zo’n chatbot voor jou betekenen?

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een geavanceerd taalmodel dat is ontwikkeld door OpenAI. Het is geen nieuw sociaal netwerk of een trendy app op een smartphone, maar een hulpmiddel dat de manier waarop we communiceren met computers drastisch kan veranderen.

ChatGPT behoort zoals gezegd tot de “familie” chatbots. Een chatbot is een computerprogramma dat is ontworpen om menselijke gesprekken na te bootsen. Het kan vragen beantwoorden, taken uitvoeren of nuttige informatie verstrekken door middel van tekstuele of gesproken interactie met een gebruiker.

Chatbots worden vaak gebruikt op websites en sociale media om gebruikers te helpen bij eenvoudige taken of om informatie te verstrekken op een manier die meer op een echte conversatie lijkt. Ze maken gebruik van kunstmatige intelligentie om hetgeen een (menselijke) gebruiker aanbiedt te begrijpen en om hier op een logische manier op te reageren.

Introductie scherm chatgpt op een laptop

Hoe werkt het?

In tegenstelling tot traditionele computerapplicaties die volgens strikte regels werken, begrijpt ChatGPT natuurlijke taal. Het kan betekenisvolle conversaties voeren, vragen beantwoorden en zelfs creatieve teksten produceren. Dit alles is mogelijk dankzij kunstmatige intelligentie (AI).

Waarom kan het interessant voor je zijn?

Ook voor de niet techneuten onder ons is deze chatbot een handig gereedschap. Stel je voor dat je moeiteloos en natuurlijk met je computer kunt “praten”, zonder te worstelen met ingewikkelde opdrachten. Dat is precies wat dit taalmodel mogelijk maakt. Het opent de deur naar een meer intuïtieve manier van communiceren met technische apparaten als een smartphone of computer.

De kracht van natuurlijke taal

Het vermogen van ChatGPT om natuurlijke taal te begrijpen, betekent meer vrijheid voor jou in je communicatie met technische apparaten. Je wordt in principe niet beperkt in het geven van opdrachten aan deze chatbot . Je kunt als het ware gewoon met dit model “praten” zoals je gewend bent. Deze flexibiliteit maakt technologie voor jou de toegankelijker.

“Sparren” met ChatGPT

Wat maakt “sparren” met dit chatbot-model uniek?

ChatGPT biedt niet alleen de mogelijkheid om vragen te stellen, maar ook om een “gesprek” aan te gaan. Het model is getraind met diverse type conversaties. Hierdoor kun je min of meer op een natuurlijke manier met deze chatbot “sparren”. Een beetje vergelijkbaar zoals je dat zou doen met een vriend of collega. Al kan een chatbot natuurlijk nooit een levend persoon vervangen…….

Maar wat maakt deze vorm van interactie nu uniek?

1. Contextueel begrip:

ChatGPT onderscheidt zich door zijn vermogen om gedurende een gesprek de “context” te begrijpen. Het kan zich eerdere conversatie-uitwisselingen “herinneren” en past zijn antwoorden dienovereenkomstig aan. Dit alles zorgt voor een samenhangende en contextgevoelige dialoog tussen de gebruiker en de chatbot.

2. Flexibele interactie:

Bij de communicatie met een degelijk taalmodel ben je niet strikt gebonden aan commando’s. Hierdoor kun je op meer natuurlijke en flexibele manier het gesprek aan gaan met ChatGPT. Stel bijvoorbeeld vervolgvragen, of geef meer details. Op die manier ontdek je vanzelf hoe het AI-model reageert op verschillende nuances in een gesprek.

3. Creatieve uitwisseling van ideeën:

De chatbot gaat verder dan alleen het verstrekken van feitelijke informatie. Je kunt het ook als een bron voor je creativiteit gebruiken. Gebruik het bijvoorbeeld om ideeën te genereren, verhalen te ontwikkelen. Je kunt het zelfs inzetten om te “brainstormen” over diverse onderwerpen.

Tips voor een effectieve conversatie met ChatGPT

  1. Formulier helder: Formuleer je vragen en opmerkingen zo duidelijk mogelijk. Hoewel ChatGPT context kan begrijpen, krijg je betere resultaten wanneer je, je gedachten helder en duidelijk weet over te brengen.
  2. Verdeel je vraag of probleem over meerdere vragen of problemen: chatbots zijn beperkt in de hoeveelheid informatie die ze in één keer kunnen verwerken of teruggeven. Daarom kun je in veel gevallen, beter stap voor stap naar het antwoord toewerken. Via een stappenplan kun je gemakkelijker je wensen duidelijk maken en wordt je gedwongen om helder te formuleren en om belangrijke details in je deelvragen te verwerken.
  3. Verduidelijk je vraag: Is een reactie van de chatbot niet helemaal naar wens? Probeer dan je vraag te verduidelijken of geef meer details. Op die manier vergroot je de kans om de gewenste informatie te verkrijgen.
  4. Stel vervolgvragen: Daag de chatbot uit met vervolgvragen om je kennis over bepaalde onderwerpen te verdiepen .
Gebruiker achter laptop tikt prompt in op ChatGPT scherm

Praktische toepassingen ChatGPT

Met zijn vermogen om op natuurlijke wijze te “converseren” en context te “begrijpen”, opent ChatGPT voor jou de deur naar een breed scala van praktische toepassingen. Van het verlenen van ondersteuning bij je creatieve uitingen tot het optimaliseren van je werkzaamheden, in dit deel van het artikel ontdek je hoe je dit taalmodel daadwerkelijk in diverse sectoren kunt toepassen. Of je nu een schrijver bent die op zoek is naar inspiratie, een ondernemer die zijn bedrijf wil uitbreiden, of een professional die effectiever wil werken, ChatGPT biedt veel mogelijkheden voor veel toepassingen.

Ontdek de praktische kant van dit taalmodel en hoe deze technologie wellicht een welkome toevoeging kan zijn voor je dagelijkse (werk)activiteiten en hoe dit model je activiteiten kan vereenvoudigen.

Praktische toepassingen van een conversatie met ChatGPT:

Algemene toepassingen

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van toepassingen waarin “sparren” met ChatGPT nuttig kan zijn:

  1. Creatieve schrijfhulp: Vraag ChatGPT om ideeën aan te dragen, personages te creëren of om zelfs hele passages te schrijven. Op die manier kun je het taalmodel inzetten ter ondersteuning van het creatieve schrijfproces. En natuurlijk ideaal wanneer je last hebt van een “writers block”…..
  2. Leerzame uitwisseling van informatie / leren van nieuwe onderwerpen: Stel vragen over complexe onderwerpen en ontvang vervolgens via ChatGPT de bijbehorende uitleg. Of ga dieper in op een bepaald onderwerp door hierover te “sparren” met ChatGPT. Zo kan het taalmodel je helpen bij het begrijpen van nieuwe concepten.
  3. Interactieve storytelling: Met ChatGPT kun je een interactief verhaal ontwikkelen. Hierbij bepaal jij samen met de chatbot hoe het verloop van het plot zich verder ontwikkelt.
  4. Technisch Advies: Je kunt om eenvoudig te begrijpen uitleg over technische onderwerpen of over bijvoorbeeld complexe termen vragen.
    Je kunt ChatGPT bijvoorbeeld vragen om je te helpen bij het programmeren of voor het stellen van je programmeervragen. Daarbij behoort zelfs het genereren van complete code tot de mogelijkheden.

“Communiceren” met ChatGPT in een werksituatie

Hieronder vind je ook 10 communicatie voorbeelden van hoe je ChatGPT in een werksituatie kunt gebruiken:

  1. Project brainstorming: Start een gesprek met ChatGPT om ideeën te genereren voor nieuwe projecten, functies of verbeteringen, waardoor je creatieve input krijgt voor je werk.
  2. Probleemoplossingssessies: Bespreek problemen of uitdagingen waarmee je wordt geconfronteerd op het werk en ontvang suggesties en oplossingen van ChatGPT.
  3. Content Creatie: Laat het taalmodel je helpen bij het formuleren van blogberichten, presentaties of andere teksten. Hierdoor kan het schrijfproces worden versneld.
  4. Taakmanagement: Vraag ChatGPT om hulp bij het organiseren van taken, het stellen van prioriteiten of het plannen van je werkdag.
  5. Marktonderzoeksondersteuning: Ontvang hulp bij het formuleren van vragen voor marktonderzoek of het analyseren van trends in de branche.
  6. CV en Sollicitatievoorbereiding: Stel samen met de chatbot een sollicitatiebrief en CV op, of ontvang tips voor een succesvolle sollicitatie.

“Communiceren” met ChatGPT voor ideeën om het “succes” van je bedrijf te verbeteren

Hieronder vind je ook 10 voorbeelden, waarmee duidelijk wordt dat “sparren” met ChatGPT wellicht kan bijdragen aan het verbeteren van het succes van je bedrijf:

  1. Optimalisatie werkzaamheden: Bespreek bepaalde werkzaamheden binnen je bedrijf en vraag ChatGPT om suggesties voor optimalisatie en efficiëntieverbeteringen.
  2. Marketingstrategieën: Verkrijg via het AI-model creatieve ideeën voor marketingcampagnes, voor technieken voor het vormgeven en invullen van content en voor strategieën voor sociale media. Op die manier kun je de zichtbaarheid van je bedrijf te vergroten.
  3. Klantinteractieverbeteringen: Ontvang inzichten over veelvoorkomende klantvragen.
  4. Productontwikkeling: Spar met ChatGPT over nieuwe product ideeën, functies en verbeteringen.
  5. Bedrijfsanalyses: Bespreek markttrends om een beter inzicht in de branche waarin je werkzaam bent te verkrijgen
  6. Bedrijfsuitbreiding: Vraag ChatGPT om inzichten over mogelijke nieuwe markten, of nieuwe doelgroepen

Veelgestelde Vragen (FAQ)

1. Wat onderscheidt ChatGPT van andere spraaktechnologieën?

ChatGPT onderscheidt zich door zijn vermogen om natuurlijke taal te begrijpen op een dieper niveau, waardoor gesprekken meer lijken op interactie met een menselijke gesprekspartner. Het maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om context te begrijpen en zinvolle antwoorden te genereren.

2. Is ChatGPT moeilijk te gebruiken voor niet-technische personen?

Nee, integendeel! ChatGPT is ontworpen met gebruiksvriendelijkheid in gedachten. Je kunt er als het ware mee “praten” zoals je met een persoon zou doen. Hierbij is het niet nodig dat je over technische kennis beschikt. Het gebruik van een natuurlijke taal staat centraal.

3. Kan ChatGPT worden toegepast in specifieke sectoren?

Absoluut. ChatGPT is veelzijdig en kan worden toegepast in diverse sectoren, van e-commerce en gezondheidszorg tot onderwijs en content creatie. De flexibiliteit ervan maakt het relevant voor uiteenlopende bedrijven.

4. Hoe zit het met privacy bij het gebruik van ChatGPT?

OpenAI beweert dat ze privacy hoog in het vaandel hebben staan. Bij het gebruik van ChatGPT worden gegevens geanonimiseerd en geïsoleerd om de privacy van gebruikers te waarborgen. De intentie is om een veilige en betrouwbare ervaring te bieden. Maar het is natuurlijk niet verkeerd om altijd kritisch naar het privacy beleid van ChatGPT te blijven kijken.

5. Zijn er beperkingen aan de taal die ChatGPT begrijpt?

Hoewel ChatGPT geavanceerd is, zijn er nog steeds beperkingen. Het model kan bijvoorbeeld gevoelig zijn voor misinterpretatie of onjuiste informatie. Het is belangrijk dat je, je bij het gebruik van dit model bewust bent van deze beperkingen .

6. Kun je ChatGPT gebruiken op mobiele apparaten?

Ja, ChatGPT is ontworpen om op verschillende platforms te werken, inclusief smartphones. Of je nu een desktopcomputer, laptop, tablet of smartphone gebruikt, je hebt altijd toegang tot ChatGPT.

Introductie scherm chatbot op een smartphone (smartphone ligt op pagina boek)

7. Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van ChatGPT?

De basis versie van ChatGPT (GPT-3.5 model) is gratis. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het gebruik en specifieke toepassingen. Met de betaalde versie van deze chatbot (op het moment van schrijven GPT-4.0 model) beschik je bijvoorbeeld over uitbreidingen op deze chatbot (z.g.. plug-ins). OpenAI biedt verschillende abonnementen aan, dus het is raadzaam om de actuele prijsinformatie op hun website te raadplegen: openai.com.

Scherm OpenAI ChatGPT plug-ins

Voor- en Nadelen van ChatGPT

Voordelen:

  1. Gebruiksvriendelijkheid: ChatGPT maakt technologie toegankelijker door een meer natuurlijke interactie met technische apparaten mogelijk te maken.
  2. Toepasbaar in diverse in Toepassingen: Van e-commerce, het creëren van nieuwe content tot het opstellen van een plan tot ondersteuning bij werkzaamheden, de veelzijdigheid van ChatGPT maakt het geschikt voor diverse sectoren. Dus wellicht kun je het ook toepassen in je eigen bedrijf
  3. Verbeterde productiviteit: ChatGPT kan je helpen je werkzaamheden te stroomlijnen. Ook kun je hiermee vaak efficiënter werken, door bijvoorbeeld (deel)werkzaamheden aan de chatbot uit te besteden.

Nadelen:

  1. Beperkt begrip van de context: een taalmodel kan soms moeite hebben met het vasthouden van de context in langere gesprekken. Dit kan leiden tot onnauwkeurige antwoorden.
  2. Kans op bevooroordeelde of onjuiste resultaten: Het AI-model kan bevooroordeelde of onjuiste informatie produceren. Dit kan het gevolg zijn van de gegevens waarmee het model is getraind. Hierdoor moet je altijd bewust en kritisch gebruik maken van deze chatbot of andere chatbots.

    Op het moment van schrijven, zou ik persoonlijk deze chatbot bijvoorbeeld niet inzetten voor vragen van maatschappelijke of politieke aard. ChatGPT haalt immers ook zijn informatie voor een groot deel van het internet en zoals je weet, is daar ook veel onjuiste informatie op te vinden. Chatbots zijn op dit moment nog niet goed in staat om onjuiste informatie te scheiden van juiste informatie. Op (mijn) werkgebied heb ik het model echter nog niet op “grove” fouten kunnen betrappen, dus wat mij betreft is het model prima toepasbaar in werk gerelateerde situaties.
  3. Toezicht en een kritische blik: het is altijd belangrijk dat je, je eigen gebruik van ChatGPT of van anderen bewaakt en controleert. Hiermee voorkom je onbedoeld misbruik of verkeerde interpretaties.

Conclusie

In een wereld waarin je technologie soms misschien “intimiderend” vindt, biedt ChatGPT je een vriendelijkere manier om technische apparaten te benaderen. Het maakt complexe taken eenvoudiger voor je en het biedt je de mogelijkheid om efficiënter en doelgerichter te werken.

Het brengt de kracht van kunstmatige intelligentie, binnen handbereik van een brede doelgroep en is hierdoor bijvoorbeeld ook toegankelijk voor niet-technische gebruikers.

Cursus ChatGPT

Wil je meer leren over het gebruik van deze chatbot? Bekijk dan de ChatGPT training.

Liever zoeken op basis van categorieën?

Verder zoeken op basis categorieën?

Cursussen Wordpress, webdesign, fotobewerking in diverse locaties

Trainingen met persoonlijke aandacht. Ook Trainingen aan huis of incompany trainingen mogelijk. Afgestemd op jouw wensen of de wensen van het bedrijf.

Keuze tussen groepstrainingen / individuele traininingen of maatwerktrainingen.

Bedrijfstrainingen of particuliere trainingen mogelijk.

Trainingen gaan altijd door, ook bij 1 cursist.

Cursussen worden gegeven door een trainer met praktijkervaring.

Cursus agenda aankomende cursussen

Overzicht Cursus voorbeelden

website voorbeeld architectuur ontwerp
website voorbeeld zakelijk ontwerp
Elementor: website voorbeeld restaurant ontwerp
website voorbeeld foto en video ontwerp
website voorbeeld coaching ontwerp

Linda Rooij

Wil je ook graag je eigen website aanpassen in WordPress maar zie je op tegen de zogenaamde ‘makkelijke’ methode via WordPress? Peter Buijs is de man die je nodig hebt. Hij ontwikkelt diverse WordPress-cursussen in groepsverband of 1-op-1. Die laatste heb ik met studio Rooijaal aangevraagd. Peter kwam bij mij thuis en samen hebben we in 3 uur alle basiseigenschappen van het programma bekeken en geoefend. Na zijn bezoek kon ik de hele site zelf aanpassen. Hoe fijn en een GROTE zorg minder!!

Linda Rooij, Grafisch vormgever

Flossie d’Hont

Onlangs heb ik bij Peter een cursus fotobewerking gevolgd. Met veel ervaring, logische opbouw en geduld heeft hij mij langs alle facetten van de afzonderlijke onderdelen geloodst. Peter heeft een fijne manier van begeleiden en ik ben zeer blij met de resultaten.

Flossie d’Hont, Zelfstandig psycholoog – Florisand Consultancy

Esther Janssen

Ik heb onlangs een cursus Photoshop Elements bij Peter gevolgd. Hij heeft kennis van zaken, is geduldig en geeft je precies de aandacht die jij – in jouw tempo – nodig hebt. Kortom, zijn aanpak is persoonlijk, plezierig en prettig en –heel belangrijk – hij heeft er lol in om zijn expertise over te brengen aan zijn cursist en/of het programma af te stemmen op de behoefte van de klant.

Esther Janssen, Allround communicatieprofessional

Bianca Wijnstekers-Handy

Tijdens de workshops van Peter Buijs over WordPress en SEO viel het me telkens weer op: Peter weet ongelooflijk veel van deze onderwerpen af, want hij laat geen vraag onbeantwoord. Hij heeft aandacht voor iedereen, waardoor hij uiterst geschikt is voor het geven van één-op-ééncursussen. De follow-up is ook fantastisch: naderhand ontvang je een door hem samengestelde handleiding, die hij met enige regelmaat bijwerkt. Je weet: deze man is gedreven en geduldig. Hij draagt zijn kennis graag over en heeft hart voor zijn cursisten. Kortom: boek een één-op-één, laat je onderdompelen in zijn kennis en pluk er de vruchten van – nu en nog lang daarna!

Bianca Wijnstekers-Handy, Beëdigd juridisch vertaler

naar top pagina