Door GPT genaamd Website Design ontworpen websites (3) voor een blog pagina

Ervaringen met ChatGPT (Pro)

Nu ik al een tijdje bezig ben met het experimenteren met en ontdekken van ChatGPT, wil ik graag mijn bevindingen met je delen. Wel kan ik alvast zeggen dat de resultaten geenszins tegenvallen. Vooral wanneer je beseft, dat kunstmatige intelligentie die door een groot publiek kan worden gebruikt nog in de kinderschoenen staat. Natuurlijk is het verre van perfect, maar wat is dat wel? En zelfs wanneer de resultaten niet meteen bruikbaar zijn, kan het je in ieder geval op nieuwe ideeën brengen of je inzicht of kennis vergroten.

De kracht van ChatGPT ligt niet alleen in het gegeven dat het je met deze ChatBot op een min of meer natuurlijke manier kunt communiceren, maar ook dat je hem kan gebruiken voor diverse toepassingen. De techniek kan voor een breed scala aan taken worden ingezet: van het genereren van creatieve inhoud tot het ondersteuning bieden bij projecten in je werk. Mijn ervaringen die ik hieronder beschrijf zijn daar een voorbeeld van.

Voorbeeld van een poster voor een nieuwe koffie zaak
Een door ChatGPT gecreëerde poster voor een nieuwe koffiezaak

Vereenvoudig je dagelijkse (kantoor) werkzaamheden met kunstmatige intelligentie

Ik heb het in dit artikel overigens alleen over het gebruik van ChatGPT om je (dagelijkse) werkzaamheden te vergemakkelijken. Daarbij is het altijd handig dat je via je eigen kennis of andere bronnen kunt controleren of hetgeen gegenereerd wordt ook klopt met de werkelijkheid. Er is immers al genoeg “fake news” en vandaar dat ik ChatGPT tot nu toe alleen gebruikt heb voor onderwerpen waarbij ik goed kan inschatten of het antwoord van deze Chatbot daadwerkelijk klopt.

ChatGPT PRO (=ChatGPT 4): een stap verder

Daarbij heb ik ook kennis mogen maken met de mogelijkheden van ChatGPT pro. Ik was al redelijk onder de indruk van de resultaten van de gratis versie van ChatGPT, maar de resultaten voor de pro versie zijn wat mij betreft boven verwachting. Zeker wanneer je beseft dat je met dit gereedschap dingen voor elkaar kunt krijgen, die je normaal misschien niet voor elkaar zou krijgen, of waar je anders uren, zo geen dagen over zou doen.

Met de pro-versie van ChatGPT heb je nog meer en uitgebreidere mogelijkheden. Deze toegevoegde opties maken het voor mij mogelijk om efficiënter te werken en om resultaten te behalen die ik voorheen niet voor mogelijk hield.

Praktische toepassingen

Wat heb ik zoal geprobeerd en waarvan vind ik de (eerste) resultaten zeker niet tegenvallen?

ChatGPT om hulp gevraagd bij het verbeteren van SEO

Een van de eerste dingen waarvoor ik ChatGPT heb ingezet, is het vragen om hulp bij het verbeteren van de vindbaarheid van een website. ChatGPT geeft me daarbij niet alleen tips over zoekwoorden en meta-omschrijvingen, maar helpt me ook om de leesbaarheid van de artikelen te verbeteren. Daarnaast laat ik de Chatbot regelmatig suggesties en tips geven over de verbetering van bestaande teksten.

Er valt nog veel meer over het inzetten van ChatGPT voor het verbeteren van zoekresultaten te vertellen, maar hier kom ik t.z.t. in een ander bericht op terug.

ChatGPT-SEO-voorbeeld: alternatieve zoekwoorden genereren en deze groeperen/segmenteren
Voorbeeld van zoekwoorden onderzoek

Genereren van artikelen

Ik heb ChatGPT ook gebruikt om de eerste versie van een (blog)artikel te genereren. Ook heb ik het als hulpmiddel ingezet om bestaande teksten, aan te vullen of tot op zekere hoogte te verbeteren.

De Chatbot is (meestal) in staat om een samenhangend verhaal te schrijven op basis van een paar voorbeeldzinnen of op basis van een eerste aanzet. Natuurlijk is het nog steeds verstandig om je eigen blik op hetgeen gecreëerd is te werpen. Op die manier kun je de inhoud personaliseren en te optimaliseren. Maar het kan je in ieder geval veel tijd besparen bij het schrijven van artikelen. Bovendien kom je misschien op ideeën van onderwerpen, waar je in eerste instantie niet aan had gedacht.

Hierbij is een waarschuwing wel op zijn plaats. Zoekmachine Google heeft onlangs zijn manier van zoekresultaten benaderen drastisch gewijzigd. Het komt er o.a. op neer dat je nog meer dan ooit inhoud op je website moet plaatsen die belangrijk is voor je klanten en die daadwerkelijk iets toevoegt. Google is daarbij extra alert op teksten die via kunstmatige intelligentie zijn gegenereerd. Teksten die puur via AI zijn gecreëerd, leveren daarbij strafpunten op, zodat je website lager in de zoekresultaten kan belanden.
(De vraag is natuurlijk hoe lang ai gegenereerde tekst nog gedetecteerd kan worden. Of te wel hoe lang duurt het nog voordat b.v. ChatGPT een “menselijke” tekst kan schrijven. Op het moment van schrijven, zal het wellicht nog een tijdje duren denk ik.

Voorbeeld via ChatGPT creëren vacaturetekst WordPress webontwikkelaar
Voorbeeld van een door AI chatbot gegenereerde tekst voor een vacature


Programmeercodes genereren

Bij het opbouwen van een website vraag ik ChatGPT regelmatig om codevoorbeelden te genereren voor php, html, css, en javascript. Ook roep ik regelmatig de hulp in van een custom GPT bij het opbouwen van een WordPress thema.

Dit levert niet alleen een (veel) efficiëntere manier van werken op, maar soms ook onverwachte invalshoeken (voor mij althans) hoe je bepaalde functies kunt toepassen of verbeteren.

Vraag aan ChatGPT
Kun je de code genereren, waarmee ik een schema voor een rich snippet voor een blogbericht creëer. En kun je het zo maken, dat automatisch de juiste data wordt ingevuld? En als type wordt het schema type gebruikt dat het beste bij een blogbericht past.

Antwoord ChatGPT (Via de WordPress Website Builder AI)

Om automatisch de juiste data in te vullen voor een schema markup voor een blogbericht in WordPress, kun je gebruikmaken van WordPress’ functies en hooks. Hieronder vind je een voorbeeld van een PHP-functie die je kunt toevoegen aan het functions.php bestand van je thema. Deze functie genereert een schema in JSON-LD formaat voor blogberichten, waarbij automatisch de relevante informatie wordt ingevuld. Dit voorbeeld gebruikt het BlogPosting schema, wat goed past bij een blogbericht.

function mijnthema_blogpost_schema_markup() {
if (is_single()) { // Controleert of dit een individueel bericht is
global $post;
$schema = array(
“@context” => “https://schema.org”,
“@type” => “BlogPosting”,
“mainEntityOfPage” => array(
“@type” => “WebPage”,
“@id” => get_permalink($post->ID)
),
“headline” => get_the_title($post->ID),
“description” => get_the_excerpt($post->ID),
“image” => get_the_post_thumbnail_url($post->ID, ‘full’),
“author” => array(
“@type” => “Person”,
“name” => get_the_author_meta(‘display_name’, $post->post_author)
),
“publisher” => array(
“@type” => “Organization”,
“name” => get_bloginfo(‘name’),
“logo” => array(
“@type” => “ImageObject”,
“url” => get_theme_mod(‘custom_logo’) // Zorg dat je thema een custom logo ondersteunt
)
),
“datePublished” => get_the_date(‘c’, $post->ID),
“dateModified” => get_the_modified_date(‘c’, $post->ID)
);

    echo '<script type="application/ld+json">' . json_encode($schema) . '</script>';
}

}
add_action(‘wp_head’, ‘mijnthema_blogpost_schema_markup’);

Belangrijke punten over deze code:

  • is_single(): Deze functie controleert of de huidige pagina een individueel blogbericht is.
  • global $post: Hiermee heb je toegang tot de globale $post variabele, die informatie bevat over het huidige bericht.
  • get_permalink(), get_the_title(), get_the_excerpt(): Deze functies halen respectievelijk de permalink, de titel, en de uittreksel van het bericht op.
  • get_the_post_thumbnail_url(): Haalt de URL op van de uitgelichte afbeelding van het bericht.
  • get_the_author_meta(): Geeft informatie over de auteur van het bericht.
  • get_bloginfo(‘name’): Geeft de naam van de site terug.
  • get_theme_mod(‘custom_logo’): Haalt de URL van het aangepaste logo van het thema op. Dit vereist dat je thema ondersteuning biedt voor een aangepast logo via de Customizer.
  • get_the_date(‘c’), get_the_modified_date(‘c’): Deze functies halen de publicatie- en wijzigingsdatums van het bericht op in ISO 8601 formaat.

Door deze functie toe te voegen aan je functions.php bestand, wordt automatisch de correcte schema markup toegevoegd aan de <head> sectie van je blogberichtpagina’s, waardoor zoekmachines zoals Google de inhoud van je berichten beter kunnen begrijpen en presenteren als rich snippets.

Het genereren van afbeeldingen, aan de hand van een tekst omschrijving.

Een andere interessante toepassing van deze chatbot is het genereren van afbeeldingen en ontwerpen. Wanneer je ChatGPT via een prompt een gedetailleerde beschrijving van de gewenste afbeelding geeft, kun je “unieke” afbeeldingen, 3D-ontwerpen, en infographics “creëren”. De chatbot maakt hierbij de weg vrij voor een hele nieuwe manier van contentcreatie. Voorheen koste het maken van ontwerpen veel tijd en moest je bovendien vaak over specifieke software beschikken. Ik ben vooral ook benieuwd hoe bijvoorbeeld grafisch- en product ontwerpers, hier tegenaan kijken. Natuurlijk is ontwerpen een vak en een ambacht en ik zal de eerste zijn die dit onderkent, maar ik vind de eerste resultaten toch bijzonder.
Welke kant gaat dit op? En wanneer het zich steeds verder ontwikkeld, kun je dan nog van plagiaat spreken, zoals nu nog gebeurd? En wat betekent dat voor het vak van ontwerper? Wordt deze minder ingehuurd. Wat mij betreft spannende vragen.

Website ontwerpen

Door GPT genaamd Website Design ontworpen websites (3) voor een grafisch ontwerper
Website ontwerpen voor een grafisch ontwerper
Door GPT genaamd Website Design ontworpen websites (3) voor een architectenbureau
Ontwerpen van een website voor een architecten bureau
Door GPT genaamd Website Design ontworpen websites (3) voor een blog pagina
Website ontwerpen voor een blogpagina


Het genereren van (3D) ontwerpen

Door ChatGPT gecreëerd 3d ontwerp van een espresso apparaat en staafmixer
Door ChatGPT gecreëerd 3d ontwerp van een douchekop en elektrische gitaar


Infographics

Voorbeelden van infographics die door een AI chatbot zijn gegenereerd
Infographic over het kiezen van een WordPress plug-in en over de stappen in het creatieve proces

Logo’s

Door ChatGPT gecreëerde logo's voor een Italiaans restaurant
Logo’s voor een Italiaans restaurant


Een compleet Word document, een (PowerPoint) presentatie of een spreadsheet.

Ten slotte heb ik ChatGPT gebruikt om complete Word-documenten en PowerPoint presentaties te genereren. Hierbij ga je weer een stapje verder dan alleen het schrijven van teksten. Bij het creëren kun je er ook meteen voor zorgen dat het document de gewenste opmaak en structuur meekrijgt.

Voorbeeld door ChatGPT gegenereerde (PowerPoint) presentatie ontwerp
Voorbeeld van een (deel van) een presentatie, waarbij je zelf de juiste tekst nog moet invullen

Met dank aan

Bij het “experimenteren” met ChatGPT(pro) heb ik niet alleen van ChatGPT zelf gebruik gemaakt, maar ook van GPT’s binnen ChatGPT. Hieronder vind je een lijst met de door mij toegepaste GPT’s.

  • DALL E: voor het creëren van afbeeldingen
  • Doc Maker: voor het maken van documenten (spreadsheets, Word documenten, presentaties enz.)
  • Info-Graphic Bot: om infographics te maken
  • SEO EEAT Analyse Expert: voor het vergelijken van een websitepagina van jouw bedrijf met de websitepagina’s van je concurrenten, om zo je SEO te kunnen verbeteren.
  • Website Design: voor het genereren van website ontwerpen in de vorm van afbeeldingen
  • WordPress Website Builder: als hulp bij het ontwikkelen van een WordPress thema of plug-in.

Conclusie

De eerste resultaten van mijn “experimenten” met ChatGPT waren wat mij betreft zeker niet teleurstellend. Wanneer het “antwoord” van de chatbot niet direct bruikbaar was, gaf het mij in ieder geval nieuwe ideeën of vergrootte het mijn kennis en inzicht. Het maakt het ook makkelijker, om in de overvloed van informatie de juiste informatie voor je werktaak te vinden. Bovendien snap je nieuwe informatie kan ook beter, omdat de chatbot in staat is om dingen “uit te leggen”.

Omdat internet helaas ook bol staat van “fake news” en desinformatie, is het belangrijk om kritisch te blijven over de informatie die je via kunstmatige intelligentie gebruikt en deelt. Mijn ervaring heeft me tot nu toe geleerd , dat ChatGPT een bijzonder hulpmiddel kan zijn. Maar het blijft wenselijk om hetgeen gecreëerd wordt te controleren en er je eigen blik op te werpen.

De toekomst van kunstmatige intelligentie in ons dagelijks werk is denk ik veelbelovend, en mijn “experimenten” met ChatGPT tonen slechts een tipje van de sluier van wat mogelijk is. Terwijl deze technologie zich blijft ontwikkelen, zie ik ernaar uit om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en te delen.

Uitnodiging om er zelf mee aan de slag te gaan

In de afbeeldingen van dit artikel, kun je een aantal resultaten bewonderen. Zo krijg je in ieder geval een beeld wat er allemaal met ChatGPT mogelijk is, mocht je hier nog niet of niet veel mee hebben gewerkt.

Mogelijk is dit artikel een uitnodiging om er zelf mee aan de slag te gaan en eventuele scepsis te laten varen.

Bedenk ook dat dit een momentopname is. Zodra ik tot betere resultaten kom, zal ik dat zeker o.a. via dit artikel laten weten.

Liever zoeken op basis van categorieën?

Verder zoeken op basis categorieën?

Cursussen Wordpress, webdesign, fotobewerking in diverse locaties

Trainingen met persoonlijke aandacht. Ook Trainingen aan huis of incompany trainingen mogelijk. Afgestemd op jouw wensen of de wensen van het bedrijf.

Keuze tussen groepstrainingen / individuele traininingen of maatwerktrainingen.

Bedrijfstrainingen of particuliere trainingen mogelijk.

Trainingen gaan altijd door, ook bij 1 cursist.

Cursussen worden gegeven door een trainer met praktijkervaring.

Cursus agenda aankomende cursussen

Overzicht Cursus voorbeelden

website voorbeeld architectuur ontwerp
website voorbeeld zakelijk ontwerp
Elementor: website voorbeeld restaurant ontwerp
website voorbeeld foto en video ontwerp
website voorbeeld coaching ontwerp

Linda Rooij

Wil je ook graag je eigen website aanpassen in WordPress maar zie je op tegen de zogenaamde ‘makkelijke’ methode via WordPress? Peter Buijs is de man die je nodig hebt. Hij ontwikkelt diverse WordPress-cursussen in groepsverband of 1-op-1. Die laatste heb ik met studio Rooijaal aangevraagd. Peter kwam bij mij thuis en samen hebben we in 3 uur alle basiseigenschappen van het programma bekeken en geoefend. Na zijn bezoek kon ik de hele site zelf aanpassen. Hoe fijn en een GROTE zorg minder!!

Linda Rooij, Grafisch vormgever

Flossie d’Hont

Onlangs heb ik bij Peter een cursus fotobewerking gevolgd. Met veel ervaring, logische opbouw en geduld heeft hij mij langs alle facetten van de afzonderlijke onderdelen geloodst. Peter heeft een fijne manier van begeleiden en ik ben zeer blij met de resultaten.

Flossie d’Hont, Zelfstandig psycholoog – Florisand Consultancy

Esther Janssen

Ik heb onlangs een cursus Photoshop Elements bij Peter gevolgd. Hij heeft kennis van zaken, is geduldig en geeft je precies de aandacht die jij – in jouw tempo – nodig hebt. Kortom, zijn aanpak is persoonlijk, plezierig en prettig en –heel belangrijk – hij heeft er lol in om zijn expertise over te brengen aan zijn cursist en/of het programma af te stemmen op de behoefte van de klant.

Esther Janssen, Allround communicatieprofessional

Bianca Wijnstekers-Handy

Tijdens de workshops van Peter Buijs over WordPress en SEO viel het me telkens weer op: Peter weet ongelooflijk veel van deze onderwerpen af, want hij laat geen vraag onbeantwoord. Hij heeft aandacht voor iedereen, waardoor hij uiterst geschikt is voor het geven van één-op-ééncursussen. De follow-up is ook fantastisch: naderhand ontvang je een door hem samengestelde handleiding, die hij met enige regelmaat bijwerkt. Je weet: deze man is gedreven en geduldig. Hij draagt zijn kennis graag over en heeft hart voor zijn cursisten. Kortom: boek een één-op-één, laat je onderdompelen in zijn kennis en pluk er de vruchten van – nu en nog lang daarna!

Bianca Wijnstekers-Handy, Beëdigd juridisch vertaler

naar top pagina