Basis cursus WordPress

Introductie cursus WordPress

De individuele cursus WordPress wordt op maat aangeboden. Hierdoor kun je voordat de cursus begint, je wensen kenbaar maken. Viavisia zal het cursusprogramma dan op je wensen aanpassen.
Wil je liever een groepstraining volgen? Zodat je ook van de medecursisten kunt leren en kennis met hen kunt delen?
Ook een groepstraining behoort tot de mogelijkheden.

WordPress in het kort

WordPress is een gebruiksvriendelijk, open-source (= vrij te gebruiken) programma waarmee je zonder enige programmeerkennis indrukwekkende websites, blogs en online winkels kunt maken. Met duizenden thema’s, plug-ins en aanpassingsmogelijkheden, geeft WordPress je de vrijheid om je website helemaal naar jouw wensen vorm te geven.

Doel van de basis cursus WordPress

Het hoofddoel van deze cursus is het aanbieden van essentiële kennis en vaardigheden om zelfstandig een functionele en aantrekkelijke website te creëren met behulp van WordPress. Na het voltooien van deze cursus heb je een solide basis gelegd voor jouw online aanwezigheid: of het nu voor persoonlijke, zakelijke of creatieve doeleinden is.

Doelgroep cursus WordPress

 • Je wilt een nieuwe website?
 • Je wilt je eigen website beheren? Of je wilt het beheren van je site gebruiksvriendelijker maken?
 • Je wilt meer uit WordPress “halen”.
 • je wilt meer over de extra mogelijkheden van WordPress weten? (Je wilt bijvoorbeeld weten hoe je WordPress laat samenwerken met socialmedia?)
 • Je wilt je huidige website vervangen? En de mogelijkheden van je website uitbreiden?
 • Je wilt zelf je logo en andere huisstijlelementen aan je website toe kunnen voegen?
 • Je wilt weten hoe je er voor zorgt dat je WordPress website door google en consorten gevonden wordt?
 • Je wilt allerlei tips over WordPress aangereikt krijgen?

Dan is deze cursus geknipt voor jou. De cursus is bovendien uitstekend geschikt voor starters, freelancers en zzp’ers die zelf een website voor hun bedrijf willen gaan bouwen en/of onderhouden.

Voor degene die al een tijdje met WordPress bekend zijn, maar hun kennis willen verdiepen is er een vervolg cursus:
cursus WordPress gevorderden

Mocht je nog een stapje verder willen gaan en zelf een WordPress thema willen bouwen, dan kun je de cursus WordPress thema bouwen volgen:
cursus WordPress thema ontwikkelen

Mocht je een webwinkel willen bouwen, dan kun je de cursus webwinkel volgen:
cursus webwinkel bouwen m.b.v. WordPress

Meer info over de agenda van de (groeps)cursussen WordPress kun je op de volgende pagina vinden: agenda cursussen WordPress Eventueel kunnen groepstrainingen op nader te overleggen tijdstippen gegeven worden.

Voorkennis

Er is geen voorkennis vereist om aan deze basis cursus WordPress deel te nemen. Zelfs als je nog nooit eerder een website hebt gebouwd, zal deze cursus je begeleiden bij elke stap, zodat je met vertrouwen aan de slag kunt gaan met WordPress.

Cursusvorm

Deze cursus wordt in de vorm van heldere, stapsgewijze instructies gepresenteerd. Bij het behandelen van specifieke onderwerpen krijg je de tijd om het geleerde direct in de praktijk te brengen. Bovendien zijn er verschillende oefeningen en opdrachten: hiermee test je, je begrip van de behandelde stop en versterk je, je WordPress vaardigheden.

Ter inspiratie

Tijdens deze basis cursus WordPress zul je geïnspireerd raken door de eindeloze mogelijkheden die WordPress biedt. Ontdek hoe je jouw ideeën omzet in een door jou gewenste en functionele website. Laat daarbij je creativiteit de vrije loop en leer hoe je jouw online aanwezigheid naar een hoger niveau kunt tillen.

Of je nu een portfolio wilt maken om jouw werk te laten zien, een blog wilt starten om jouw passies ideeën of adviezen te delen, deze cursus helpt je daarbij.

Dus waar wacht je nog op? Je kunt vandaag beginnen met jouw “reis” van het bouwen vanje eigen WordPress-website.

Wat leer je tijdens de cursus WordPress?

Wijzigen van de uitstraling van je website via thema’s

Met een thema kun je, je website de door jou gewenste uitstraling en (deels) functionaliteit meegeven. Het zoeken naar een voor jouw geschikt thema kan echter nog een hele klus zijn. Er zijn immers inmiddels duizenden thema's in omloop. Tijdens de cursus geef ik je tips in het vinden van een voor jou geschikt thema. Zodoende ben je na afloop van de cursus in staat om een website te bouwen met de door jouw gewenste huistijl.

Maken en aanpassen van nieuwsberichten en pagina’s

Jouw teksten met bijbehorende afbeeldingen en/of video's worden uiteindelijk in een bericht of een pagina geplaatst. Tijdens het volgen van de cursus zal duidelijk worden wat het verschil is tussen berichten en pagina's. Ook ga je aan de slag met de editor van WordPress (een tekstbewerker net als in Word, maar dan veel eenvoudiger). De editor heeft echter slechts beperkte mogelijkheden. Daarom geef ik je extra tips om de mogelijkheden van de editor uit te breiden. Hierdoor wordt het aanpassen van je website een stuk gemakkelijker en gebruiksvriendelijker.

Maken en aanpassen van Menu's

Uiteraard is het voor de bezoekers van je website van belang dat ze op een makkelijke manier door je website kunnen "navigeren". Je leert hoe je zelf een menu aanmaakt en hoe je deze eventueel wijzigt of aanpast.

Werken met de Mediabibliotheek (Toevoegen van afbeeldingen en video's)

Omdat beelden meer zeggen dan duizend woorden, wordt uiteraard ook aandacht besteed aan het plaatsen van afbeeldingen en video's. Je leert hoe je afbeeldingen in de zogenaamde mediabibliotheek plaatst. En hoe je deze vervolgens in je berichten of pagina's plaatst.

Werken met widgets en plugins

WordPress beschikt over 2 manieren om de mogelijkheden van WordPress uit te breiden: plugins en widgets. Gedurende de cursus leg ik je het verschil tussen deze 2 uit. Bovendien geef ik je tips over onmisbare plugins en over plugins met een door jouw gewenste functionaliteit. Ook het zoeken naar plugins zal je na de cursus makkelijker afgaan.

Algemene instellingen WordPress

We gaan ook aan de slag met de algemene instellingen van WordPress. Ik neem de belangrijkste opties met je door. Hierna is WordPress ingesteld zoals jij dat wilt of zoals wenselijk is voor jouw website.

Het maken van een backup van je website

Uiteraard kan er altijd iets fout gaan met je website. (Dat geldt overigens niet alleen maar voor WordPress websites). Dan geeft het wel een fijn gevoel als je je website elders heb opgeslagen. Ik leer je daarom hoe je zelf een backup kunt maken van je website.

Basis zoekmachineoptimalisatie

Uiteraard wil je dat je (toekomstige) website gevonden wordt. Ook daar kun je zelf mee aan de slag. Tijdens de cursus leer je o.a. waar je diverse (achtergrond) teksten kunt plaatsen die voor google van belang zijn. Tijdens de cursus krijg je bovendien diverse tips aangereikt om je kans op succes te vergroten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een koppeling tussen Wordpres en de diverse sociale media die er op dit moment in omloop zijn (Facebook, Linkedin, Twitter enz.) Na de cursus beschik je over genoeg basiskennis om zelf aan de slag te gaan met het vindbaar maken van je website.

Bovendien zit de cursus boordevol allerlei tips die het werken met WordPress veraangenamen.

Natuurlijk wordt er tijdens de cursus ook stil gestaan bij wat er allemaal nodig is om je website online te krijgen.

Voorbereiding: voordat de cursus begint

Bij het geven van de cursus ga ik er vanuit dat je reeds over een domeinnaam en een webhostingpakket waarop eventueel WordPress is geïnstalleerd beschikt. Wanneer dat niet zo is en wanneer je hierbij hulp nodig hebt kan Viavisia je daarbij eventueel adviseren en ondersteunen (het installeren van WordPress kost 15 euro excl. btw, mits de gekozen webhoster ook een WordPress installatie ondersteunt). Het is daarbij wel wenselijk dat je dat een aantal dagen voordat de cursus begint kenbaar maakt.

Meenemen

Een laptop met daarop eventueel de teksten, afbeeldingen en video's en dergelijke die je op de website wilt plaatsen.

Je wilt (nog) geen daadwerkelijke website?. Oftewel je wilt (nog) geen domeinnaam en webhostingpakket. Dan kan WordPress eventueel lokaal op je laptop worden geïnstalleerd. Wanneer dat zo is, dan kun je dat ook een aantal dagen voordat de cursus begint aangeven. Ik stuur je dan een duidelijke handleiding waarin staat hoe je WordPress op je computer kunt installeren. Hierdoor beschik je op je computer tevens over een lokale "server", zodat je ook de website onderdelen die buiten WordPress om zijn gemaakt op je computer kunt aanpassen en bekijken. Eventueel later kan de website van je computer naar je eigen website op internet omgezet worden.

Doordat je voordat de cursus begint al over een server beschikt waarop een website kan worden geplaatst, kan er tijdens de cursus zoveel mogelijk tijd worden besteed aan het kennismaken met WordPress zelf.

Ook is het mogelijk om van te voren specifieke wensen door te geven zodat ik daarop kan inspelen tijdens het geven van de cursus. Schroom dus niet om (minimaal een week voordat de cursus begint, dan kan ik het e.a. nog voorbereiden) om aan te geven wat je specifiek zou willen leren.

Inbegrepen bij cursus WordPress

Bij de cursus is een handleiding inbegrepen. Met de handleiding kun je stap voor stap zelf aan de slag gaan met WordPress. In de handleiding kun je uiteraard ook terug lezen wat tijdens de workshop is behandeld. Je gaat je zo wie zo met extra WordPress tips naar huis.

Module1: Introductie Wordpress

 • Installeren Wordpress
 • Verkennen van het dashboard van Wordpress
 • Instellingen Wordpress.
 • Begrippen: berichten, pagina's, widgets, menu's, permalinks
 • Werkwijze, werkvolgorde Wordpress

Module 2: Algemene instellingen

 • Algemene instellingen en SEO (search engine optimalization)
 • Home pagina en blogpagina toewijzen
 • Permalinks: internet adressen website de juiste structuur meegeven
 • Ter voorbereiding juiste afbeeldingsafmetingen instellen

Module 3: Pagina's en berichten aanmaken

 • Plaatsen en bewerken van pagina's en berichten.
 • Werken met de “Gutenberg” editor
 • Pagina/bericht blokken + hun eigenschappen
  (Koppen, paragrafen, afbeeldingen, links, lijsten, kolommen, Youtube video's enz.)
 • Pagina/bericht eigenschappen
 • Pagina sjablonen
 • “Dummy” teksten

Module 4: Mediabibliotheek

 • Plaatsen en bewerken van afbeeldingen in Mediabibliotheek
 • Afbeeldingen in de mediabibliotheek beheren.
 • Afbeeldingen via de mediabibliotheek in bericht of pagina invoegen

Module 5: Menu's opbouwen

 • Menu's aanmaken
 • Menu locaties en menu aan juiste locatie koppelen
 • Pagina's website in menu plaatsen
 • Externe pagina's aan menu koppelen
 • Categorieën in menu plaatsen
 • Menu's aanpassen en beheren

Module 6:  Widgets

 • Wat zijn widgets? Hoe plaats je ze en hoe pas je ze aan?
 • Widget locaties
 • Widgets in locatie(s) plaatsen
 • Standaard widgets uitbreiden

Module 7:  Customizer

 • Opmaak website aanpassen m.b.v. “Customizer”
 • Het “stylen” van de website naar je huisstijl m.b.v. Customizer

Module 8:  Thema's

 • Verkennen en werken met “thema's.
 • Thema's kiezen/zoeken, waar moet je op letten?
 • Verkennen thema's
 • Werken met “thema's
 • Tijdens cursus uitgelichte thema's: hoe stel je ze in en hoe bouw je hiermee diverse websites

Module 9:  Plugins (uitbreiden functionaliteit Wordpress)

 • Zoeken, verkennen en werken met “plugin's.
 • Plugins kiezen, waar moet je op letten?
 • Welke plugin's zijn een must?
 • Aanbevolen plugins
 • Formulier plugin
 • Backup plugin
WordPress basis cursus: vrouw werkt achter laptop met beker koffie

Aanmelden Basis cursus WordPress

Vul onderstaande gegevens in en klik op Aanmelden wanneer je je wilt aanmelden voor een cursus WordPress. Bellen kan natuurlijk ook.

Cursus info

Cursusduur

6 uur

Prijs cursus

275 euro (Incl. BTW)

Cursusvorm

De cursus wordt individueel aangeboden. Ook is het mogelijk om de cursus in een kleine groep, van maximaal 4 personen te volgen. Hierdoor is er tijd en ruimte voor persoonlijke uitleg.

Cursuslocatie

Op dit moment kun je de cursus op iedere locatie online volgen. De cursussen worden verder in diverse computercentra in b.v. Rotterdam of op (bedrijfs)locatie gegeven.

Cursus data

Omdat het cursussen op maat betreft, kunnen de cursussen op nader te overleggen tijdstippen gegeven worden.

Cursussen Wordpress, webdesign, fotobewerking in diverse locaties

Trainingen met persoonlijke aandacht. Ook Trainingen aan huis of incompany trainingen mogelijk. Afgestemd op jouw wensen of de wensen van het bedrijf.

Keuze tussen groepstrainingen / individuele traininingen of maatwerktrainingen.

Bedrijfstrainingen of particuliere trainingen mogelijk.

Trainingen gaan altijd door, ook bij 1 cursist.

Cursussen worden gegeven door een trainer met praktijkervaring.

Overzicht Cursus voorbeelden

website voorbeeld architectuur ontwerp
website voorbeeld zakelijk ontwerp
Elementor: website voorbeeld restaurant ontwerp
website voorbeeld foto en video ontwerp
website voorbeeld coaching ontwerp

Linda Rooij

Wil je ook graag je eigen website aanpassen in WordPress maar zie je op tegen de zogenaamde ‘makkelijke’ methode via WordPress? Peter Buijs is de man die je nodig hebt. Hij ontwikkelt diverse WordPress-cursussen in groepsverband of 1-op-1. Die laatste heb ik met studio Rooijaal aangevraagd. Peter kwam bij mij thuis en samen hebben we in 3 uur alle basiseigenschappen van het programma bekeken en geoefend. Na zijn bezoek kon ik de hele site zelf aanpassen. Hoe fijn en een GROTE zorg minder!!

Linda Rooij, Grafisch vormgever

Flossie d’Hont

Onlangs heb ik bij Peter een cursus fotobewerking gevolgd. Met veel ervaring, logische opbouw en geduld heeft hij mij langs alle facetten van de afzonderlijke onderdelen geloodst. Peter heeft een fijne manier van begeleiden en ik ben zeer blij met de resultaten.

Flossie d’Hont, Zelfstandig psycholoog – Florisand Consultancy

Esther Janssen

Ik heb onlangs een cursus Photoshop Elements bij Peter gevolgd. Hij heeft kennis van zaken, is geduldig en geeft je precies de aandacht die jij – in jouw tempo – nodig hebt. Kortom, zijn aanpak is persoonlijk, plezierig en prettig en –heel belangrijk – hij heeft er lol in om zijn expertise over te brengen aan zijn cursist en/of het programma af te stemmen op de behoefte van de klant.

Esther Janssen, Allround communicatieprofessional

Bianca Wijnstekers-Handy

Tijdens de workshops van Peter Buijs over WordPress en SEO viel het me telkens weer op: Peter weet ongelooflijk veel van deze onderwerpen af, want hij laat geen vraag onbeantwoord. Hij heeft aandacht voor iedereen, waardoor hij uiterst geschikt is voor het geven van één-op-ééncursussen. De follow-up is ook fantastisch: naderhand ontvang je een door hem samengestelde handleiding, die hij met enige regelmaat bijwerkt. Je weet: deze man is gedreven en geduldig. Hij draagt zijn kennis graag over en heeft hart voor zijn cursisten. Kortom: boek een één-op-één, laat je onderdompelen in zijn kennis en pluk er de vruchten van – nu en nog lang daarna!

Bianca Wijnstekers-Handy, Beëdigd juridisch vertaler

naar top pagina